Is steviol glycoside gezond?

Veel mensen zijn tegenwoordig huiverig voor zoetstoffen. Gezien alle verhalen die er de ronde doen op internet is dat niet zo verwonderlijk. Toch is een groot deel van deze angsten ongegrond; zeker wat de stevia en steviol glycoside betreft.

Steviol glycoside is niets anders dan een zoete stof die van nature in het stevia plantje voorkomt. Er zijn behoorlijk wat argumenten te bedenken waarom je stevia en steviol glycoside als volkomen veilig kunt beschouwen. We zetten ze hier voor je op een rijtje:

  • Stevia wordt al eeuwen gebruikt door de inheemse bevolking van Paraguay. Onder deze bevolkingsgroep zijn nooit specifieke gezondheidsklachten of ziektes geconstateerd die verband zouden houden met het gebruiken van flinke hoeveelheden stevia.
  • Stevia is al sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw een veelgebruikt product in Japan. Stevia en steviol glycosiden zijn daar aan uitvoerige, geavanceerde onderzoeken onderworpen en er is nooit ook maar enig bewijs gevonden voor een negatief effect op de gezondheid.
  • Stevia en steviol glycosiden bevatten niet of nauwelijks calorieën. Hierdoor kan het gebruik van stevia bijdragen aan gewichtsverlies.
  • Stevia heeft een lage glykemische index. Steviol glycoside heeft zelfs een glykemische index van 0. Dit houdt in, dat deze stoffen géén invloed hebben op het bloedsuiker. In dit opzicht is stevia dus sowieso gezonder dan kristalsuiker en andere zoetmiddelen zoals honing, agavesiroop en esdoornsiroop.
  • Het is aangetoond dat stevia bepaalde anti-bacteriële eigenschappen heeft. Stevia is goed voor je gebit. Niet alleen omdat het, in tegenstelling tot suiker, de plakvorming tegen gaat. Stevia bestrijdt daarnaast dus ook actief bepaalde bacterieën die schadelijk zijn voor het gebit.
  • Stevia wordt in Brazilië zelfs als medicijn verkocht. Stevia zou een gezonde werking van de alvleesklier stimuleren en daardoor de insulineproductie een handje helpen. Hierdoor zou stevia kunnen helpen om diabetes te bestrijden.
  • Een ander, opmerkelijk gezondheidseffect van stevia betreft uitwendig gebruik. Het is vanwege de anti-bacteriële werking een geliefd middel tegen mondkwalen en gebitsproblemen. Bij de inheemse bevolking van Zuid-Amerika wordt stevia daarnaast ook al eeuwen gebruikt om huidaandoeningen te genezen en om wondjes eerder te laten genezen.