Stevia de nieuwe zoetstof

Gangbare zoetstoffen zijn omstreden. Aspartaam, cyclamaat, xylitol, sorbitol, sacharine: Er doen heel wat verhalen de ronde over de meest verschrikkelijke aandoeningen en ziektes die je zou kunnen krijgen als je flinke hoeveelheden van deze kunstmatige zoetstoffen naar binnen werkt. De doemscenario’s variëren van klachten als hoofdpijn, misselijkheid en lichte maag- en darmklachten tot ernstige gevolgen als maagzweren en zelfs hersentumoren en andere vormen van kanker.
Een toenemend aantal consumenten zet dan ook vraagtekens bij de kunstmatige zoetstoffen en wil graag een ander, gezond alternatief voor suiker.

Als je normale hoeveelheden zoetstoffen gebruikt, hoef je heus niet bang te zijn dat je er meteen een ernstige ziekte van krijgt. Toch zul je wellicht, net als veel andere mensen, een beetje huiverig zijn geworden voor al die chemische toevoegingen in je voeding en de mogelijke effecten daarvan op je gezondheid. Om dan gewoon maar weer gewone suiker te gebruiken in plaats van zoetstoffen is voor de meeste mensen ook geen keuze om vrolijk van te worden: Veruit de meeste natuurlijke zoetstoffen zoals suiker, agavesiroop en honing leveren een berg calorieën, zijn slecht voor je gebit en bovendien gaat je bloedsuiker ervan stuiteren. Niet bepaald iets waar je op zit te wachten als je wilt afvallen of wanneer je gezond wilt leven. Voor iedereen die niet meer weet wat nu te kiezen, heeft zich eindelijk een oplossing aangediend: stevia. Stevia combineert de voordelen van de gangbare, kunstmatige zoetstoffen zonder dat het dezelfde nadelen met zich mee brengt.

Stevia heeft alle voordelen van zoetstoffen:

  • Stevia is zoeter dan suiker;
  • Stevia levert nauwelijks calorieën;
  • Stevia heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel;
  • Stevia is niet slecht voor je gebit.

Bovendien zijn er van stevia géén nadelen bekend:

  • Stevia kun je gewoon eten als je wilt afvallen;
  • Stevia is niet slecht voor de tanden en gaat zelfs bacterievorming in de mond tegen;
  • Er zijn door de wetenschap nog nooit negatieve effecten van stevia op de gezondheid aangetoond, zelfs niet bij grote hoeveelheden.

Maar wat is stevia nu precies? We vertellen je hier waar stevia vandaan komt, wat je met stevia allemaal kunt en waar je stevia kunt kopen.