Stevia en diabetes

Stevia is een natuurlijke zoetstof en deze blijkt heel goed te werken tegen diabetes! Goed nieuws dus voor mensen met diabetes type 2, die toch graag af en toe wat zoets willen hebben.

Diabetes

Diabetes type 2 kan erfelijk bepaald zijn, maar ook te maken hebben met overgewicht. Iemand met diabetes zal rekening moeten houden met de glycemische index. Dit is een lijst die al sinds 1980 bestaat en die wordt gebruikt als hulpmiddel voor diabetici. Er zijn verschillende voedselgroepen die een hogere waarde hebben en die dus gevaarlijk zijn voor diabetici. Enkele slechte voedselgroepen zijn bijvoorbeeld frisdrank en snoepgoed.

Wat is Stevia?

Stevia is een natuurlijke zoetmaker. Er zitten geen calorieën in en dit maakt het een verstandige keuze voor mensen die gezond willen eten. Ook voor diabetici is Stevia een goede keuze. Anders dan in bijvoorbeeld Aspartaam, zitten er geen schadelijke stoffen in Stevia. Stevia is afkomstig van de Steviaplant, een plant die in Brazilië en Paraguay groeit. Volgens veel onderzoeken zou Stevia wel eens honderden euro’s aan gezondheidskosten kunnen schelen.

Onderzoek naar Stevia en diabetes

Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan naar Stevia en diabetes. Hieruit is gebleken dat Stevia niet alleen een natuurlijke zoetmaker is, maar dat het ook het bloedsuiker- en insulinegehalte verlaagde. Uit de onderzoeken is gebleken dat mensen die dagelijks een maaltijd aten met daarin één gram stevioside, hun bloedsuikergehalte met zo’n 18 procent wisten te verlagen. Voor mensen met een normaal bloedsuikergehalte kan het eveneens geen kwaad Stevia te gebruiken. Voor hen zal het bloedsuikergehalte normaal blijven.

Hoe Stevia te eten?

Heb jij diabetes en wil je graag wat vaker Stevia toevoegen in je maaltijden? Er zijn hier verschillende manieren voor. Zo kun je eigenlijk elk recept gebruiken waar suiker inzitten en dit vervangen door Stevia. Let wel op: Stevia is vele malen zoeter dan gewone suiker en vaak heb je dus ook minder nodig wanneer je de suiker door Stevia vervangt. Je kunt ook Stevia in je thee of koffie doen, of het door je yoghurt roeren. Er zijn steeds meer producten met Stevia te krijgen en deze kun je doorgaans ook in de supermarkten vinden.

Overleggen met je arts

Hoewel Stevia ongevaarlijk is, wordt het toch aangeraden om het met je arts te overleggen wanneer je vaker Stevia wilt eten. Diabetici wordt immers aangeraden om elke wijziging in het dieet te overleggen en bespreken. Het is altijd beter wanneer je behandelend arts op de hoogte is van acties en maatregelen die jij neemt.