Stevia soorten en toepassingen

Stevia heeft niet alleen voordelen voor de gezondheid. Daarnaast is stevia ook vooral een makkelijk product waar je veel kanten mee op kunt.
Stevia behoudt zoetkracht in vrijwel alle gerechten en kan zowel koud als warm gebruikt worden. Hierdoor kun je stevia onder andere gebruiken in de thee of koffie, in yoghurt of vla, over pannenkoeken en in recepten voor soepen, sauzen, cakes en koekjes.

Stevia is verkrijgbaar in verschillende vormen en wat voor jou de beste keuze is, hangt af van wat je er precies mee wilt. We zetten de mogelijkheden hier voor je op een rijtje:

Verse stevia

Verse stevia, dus het plantje als geheel, is nog niet goedgekeurd door de Europese voedselautoriteit. De onderzoekers hebben tot nu toe alleen de zoetsmakende stof in de stevia beoordeeld en díe als veilig bestempeld.
Dat wil niet zeggen dat de verse stevia ongezond is: het wordt al eeuwen zonder problemen en in grote hoeveelheden gebruikt door de indianen in Zuid-Amerika. De verse stevia zou zelfs allerlei belangrijke voedingsstoffen bevatten die juist bijdragen aan een goede gezondheid.
Omdat het plantje nog niet uitgebreid onderzocht is, tref je het niet aan in de supermarkt. Voor verse stevia kun je alleen nog op internet of bij gespecialiseerde tuinen terecht. Daar kun je stevia plantjes, stekjes of zaden bestellen. Als je graag een puur natuurlijke zoetstof gebruikt, is verse stevia ideaal.
De blaadjes kun je vers gebruiken, zelf drogen en malen en je kunt er een extract van maken door er een thee van te zetten. Waar je wel op moet letten als je verse stevia gebruikt, is dat er behalve de zoetsmakende stoffen ook stoffen inzitten die een eigen smaak met zich mee brengen. Die smaak loopt uiteen van grassig en lichtbitter tot zacht, dropachtig of zelfs nauwelijks aanwezig. De stevia uit Paraguay staat in dit opzicht het best bekend: de smaak hiervan is bijzonder zacht, niet bitter en is goed te combineren met allerlei andere smaken.

Gedroogde stevia

Voor gedroogde stevia geldt hetzelfde als voor de verse stevia. Het is (nog) niet verkrijgbaar in de supermarkt. Daar zullen we jammer genoeg nog wel een tijd op moeten wachten. Gelukkig kun je voor gedroogde stevia op internet en in sommige natuurvoedingswinkels wel terecht. Officieel moet dan op de verpakking staan dat het middel nog niet is goedgekeurd voor inwendig gebruik maar je hoeft je dus nergens zorgen over te maken.
Gedroogde stevia kom je in twee varianten tegen: de hele blaadjes en gemalen blaadjes.
Gedroogde stevia blaadjes kun je gebruiken zoals je de verse stevia ook gebruikt. Als je geen groene stukjes in je gerecht wilt zien, zoals bij een cake bijoorbeeld, dan kun je eerst een thee zetten van de stevia blaadjes en die vervolgens in het recept verwerken.
De gemalen stevia blaadjes hebben precies dezelfde eigenschappen als de gedroogde blaadjes maar ze zijn een stuk makkelijker te doseren. Ze zien er uit als alle andere gedroogde groene kruiden zoals je die in potjes in het kruidenschap van de supermarkt ziet staan.

Stevia poeder

Stevia poeder kun je tegenwoordig in de supermarkt kopen. Het staat dan gewoon tussen de andere zoetstoffen en de toepassingsmogelijkheden zijn ook ongeveer dezelfde als die van andere zoetstoffen. Stevia kan goed tegen verhitting. De meeste stevia poeders kun je dus ook gewoon in warme gerechten verwerken.
In deze stevia poeders zit de geraffineerde zoetstof die van nature in het stevia plantje voorkomt: de steviol glycosiden. Deze zijn namelijk goedgekeurd door de voedselautoriteiten.
Helaas is het meestal niet zo, dat je met stevia poeder een puur natuurlijk product in huis haalt. Omdat de zoetkracht van stevia in pure vorm zo enorm groot is, worden in de poeders meestal andere zoetstoffen verwerkt. Maltodextrose is een milde zoetstof die  populair is als ‘vulmiddel’ in combinatie met andere kunstmatige zoetstoffen of stevia.
Kijk dus goed op de verpakking als je in de supermarkt stevia poeder koopt zodat je precies weet wat je in huis haalt en waar je dit product voor kunt gebruiken.
Wil je alleen pure stevia, dan zul je toch nog je toevlucht moeten zoeken tot het internet of de natuurvoedingswinkel. Daar kun je stevia poeders vinden met een steviol glycoside gehalte tot wel 95 procent!

Stevia tafelzoetjes en stevia suikerklontjes

Voor in de koffie en thee zijn er stevia zoetjes. Deze zoetjes zien er precies zo uit als je dat gewend bent van de gangbare tafelzoetjes en zitten in een makkelijke dispenser die je overal mee naartoe kunt nemen. Deze stevia zoetjes kun je net als het stevia poeder vandaag de dag gewoon in de supermarkt kopen. Een andere nieuwigheid zijn de ‘suikerklontjes’ met stevia. De klontjes bevatten helemaal géén suiker en weinig tot geen calorieën.
Een overeenkomst tussen het stevia poeder en de stevia zoetjes en klontjes, is dat er wel vaak hulpstoffen zijn gebruikt of dat er naast stevia ook andere zoetstoffen in het product zijn verwerkt. Van stevia poeder zijn nog wel pure varianten via internet te vinden maar bij tafelzoetjes of klontjes met stevia is dat lastiger. Deze zijn in feite door hun vorm al gedoseerd en moeten ook niet te zoet zijn: je moet er toch minimaal één van in je thee of koffie kunnen doen. Pure geraffineerde stevia (steviol glycoside) is ruim 200 keer zoeter dan suiker, dus de fabrikant ontkomt er niet aan andere stoffen toe te voegen.
Ook hiervoor geldt: lees goed wat er op de verpakking staat voordat je het stevia product aanschaft, zodat je geen zoetstoffen of voedingsmiddelen binnen krijgt die je niet wilt of mag hebben.