Waar komt stevia vandaan

De hype rond stevia begint langzaamaan vorm te krijgen in Europa. Helaas denken hierdoor veel mensen dat stevia niets meer is dan een nieuwigheidje uit de laboratoriums: de zoveelste nieuwe zoetstof die beter belooft maar al gauw op dezelfde hoop gegooid kan worden als aspartaam en cyclamaat.
Maar, niets is minder waar! Stevia bestaat al eeuwen. Stevia wordt zelfs al langer gebruikt dan de geraffineerde witte kristalsuiker waar wij in het Westen inmiddels zo vertrouwd mee zijn geraakt.

Stevia Rebaudiana

Stevia is een kruid uit een uitgebreide plantenfamilie die in het midden en zuiden van het Amerikaanse continent gewoon in het wild groeit. Het is enigszins verwarrend, maar die plantenfamilie wordt aangeduid met de familienaam stevia en de zoete variant die wij kennen onder de naam ‘stevia’ is eigenlijk de ‘stevia rebaudiana’.

De stevia rebaudiana wordt door de indianenstammen in Latijns-Amerika al eeuwen gebruikt als zoetstof voor dranken. Het werd voor het eerst door Europeanen ontdekt ten tijde van de grote ontdekkingsreizen maar het stevia plantje kreeg niet meteen voet aan de grond in Europa.
Het plantje was moeilijk te kweken en bovendien waren de voordelen ervan toen nog niet bekend óf nog niet zo belangrijk als voor ons. In onze tijd krijgen we namelijk veel te veel calorieën binnen en kampen veel mensen met overgewicht. Het is dus niet zo gek dat we op zoek zijn gegaan naar calorie-arme suikervervangers zoals stevia. In de zestiende en zeventiende eeuw lag dat natuurlijk anders. Mensen hadden lang niet altijd genoeg te eten en hadden dus geen behoefte aan calorie-arme voedingsmiddelen.

De grote interesse in stevia in gebieden buiten Zuid-Amerika kwam pas in de vorige eeuw op gang. In Japan wilde de bevolking af van de ongezonde, kunstmatige zoetstoffen die tot dan toe werden gebruikt en de voedselproducenten kwamen in hun zoektocht naar een gezond alternatief uit bij stevia. In Japan is stevia inmiddels de populairste zoetstof.
Stevia is in landen als Japan, Korea en Brazilië enorm populair en is daar goed voor bijna de helft van alle gebruikte zoetstoffen.

Tegenwoordig is stevia steeds meer in opkomst en zowel in de Verenigde Staten als Europa heeft het eindelijk voet aan de grond gekregen als het ideale, puur natuurlijke en gezonde alternatief voor suiker en kunstmatige zoetstoffen.