Waarom kiezen voor Stevia?

Stevia, is dat nou echt zo’n verstandige keuze en zo ja, waarom? Waarom zou je kiezen voor Stevia en niet gewoon voor suiker? Makkelijk: Stevia is veel beter voor je lichaam.

Wat is Stevia?

Stevia is een zoetstof die afkomstig is van een plant die ook wel de honingplant wordt genoemd. De blaadjes van deze plant zijn ontzettend zoet, zo’n 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker. Stevia kan heel goed als suikervervanger worden gebruikt. Stevia werd al jaren gebruikt in het buitenland, zoals in Brazilië en Japan. Tegenwoordig is het door de EU goedgekeurd en kun je het dus ook in Nederland krijgen en eten.

Geen calorieën

Eén van de redenen om voor Stevia te kiezen in plaats van suiker, is omdat er geen calorieën in Stevia zit. Suiker bevat enorm veel calorieën en hierdoor word je al snel dikker. Mensen die van zoet houden, kunnen dus beter kiezen voor Stevia. Het is een veel verstandigere keuze en voorkomt overgewicht.

Ideaal voor diabetici

Mensen met diabetes zijn erg beperkt in hun suikerinname. Stevia is echter zeer geschikt voor mensen met diabetes en uit verschillende onderzoeken is zelfs gebleken dat het bloedsuikergehalte daalt bij mensen met diabetes. Het kan dus helemaal geen kwaad om Stevia in je eten en drinken te verwerken. Toch wordt wel aangeraden het altijd met je arts te overleggen, zodat ook hij op de hoogte is van wijzigingen in je eetpatroon.

Geen schadelijke stoffen

Er zijn erg veel natuurlijke zoetstoffen. Een bekende zoetstof is bijvoorbeeld Aspartaam, maar deze zoetstof kan erg schadelijk zijn. Aspartaam zorgt bijvoorbeeld voor een hongergevoel. Ook kunnen mensen last hebben van hartkloppingen, misselijkheid en vermoeidheid wanneer ze Aspartaam hebben gehad. Veel mensen hebben daarbij vaak last van vage klachten, die ze niet helemaal kunnen verklaren. Wanneer ze minderen met het drinken van light-frisdranken, verdwijnen deze klachten vaak ook. In veel van deze dranken zit ook Aspartaam. Stevia is vaak onderzocht en bevat geen schadelijke stoffen. Het is een veilig product, dat je zonder zorgen kunt nuttigen.

Stevia in de tuin

Heb je geen geld om Stevia in de winkel te kopen? Dan is het ook mogelijk om het zelf te zaaien. Je kunt de blaadjes dan gebruiken als zoetstof. Wel moet je er rekening mee houden dat het heel erg zoet is en dat je dus echt maar een heel klein beetje nodig hebt. Door Stevia zelf te zaaien, kun je flink wat geld besparen en de plant ziet er ook nog best leuk uit. Je moet er wel rekening mee houden dat Stevia het beste in een kas kan worden gezaaid.