Zelf Stevia zaaien

Stevia is een natuurlijke zoetstof die prima als vervanger voor suiker kan worden gebruikt. Stevia komt van een plant en dit kun je zelf ook zaaien en dus gebruiken in je eten en drinken.

Wat is Stevia?

Stevia is een natuurlijke zoetstof. Er zitten geen calorieën of schadelijke stoffen in. Hierdoor is het een hele goede vervanger voor suiker en zeer geschikt voor mensen die willen afvallen of voor diabetici. Stevia werd eerder al in landen als Japan en Brazilië gegeten en is nu ook goedgekeurd in de EU.

Zelf Stevia zaaien

Om Stevia te zaaien heb je een goede grond nodig. Het liefst cactussubstraat of cocopeat. De Stevia groeit hierin het beste. Potgrond of mest zorgt ervoor dat de wortels van de plant verbranden. Stevia groeit het beste rond een temperatuur van 20 graden en bij voldoende vocht. Het handigste is dus om het in een kas te zaaien. Je kunt Stevia het beste in de zomermaanden zaaien, omdat het groeit bij veel licht. Tijdens het kiemen moet je de grond veel besproeien met een nevelspuit. Wanneer de plantjes eenmaal beginnen te groeien, dan kun je deze verplaatsen naar de tuin.

Stevia plant in de tuin

Wanneer de planten groot genoeg zijn, kun je ze verpotten en in de tuin zetten. Dit is vooral raadzaam in de lentemaanden, na de laatste vorst. De plant kan tot 50 centimeter hoog worden. Wanneer het vriest zal het bovenste gedeelte van de plant afsterven, maar de wortels blijven zitten en zodra het lente wordt, zal de plant weer groeien. Zorg er wel voor dat de kluit dan niet bevriest. Lichte vorst kan de plant hebben, maar bij een zware winter is het belangrijk de kluit goed af te dekken. Handig om te weten: het is tegenwoordig ook mogelijk om een plant te kopen. Je hoeft dan dus geen Stevia te zaaien.

Bladeren drogen

De bladeren van de Stevia plant kunnen worden gebruikt als zoetstof. Deze bladeren kun je laten drogen, bijvoorbeeld in de zon of op de vensterbank. Wanneer je de bladeren daarna droog en afgesloten bewaard, kun je ze maanden later nog steeds gebruiken.

Waar Stevia zaden kopen?

Zaden voor Stevia kun je bij veel natuurwinkels kopen. Sommige tuincentra verkopen de zaden ook. Is er bij jou in de buurt niks te koop? Ook veel webshops hebben de zaden van de Stevia plant te koop. Wil je geen Stevia plant zaaien? Dan kun je er ook voor kiezen om een plant te kopen. Er zijn steeds meer bedrijven die dit aanbieden, zodat je makkelijker je eigen Stevia plant kunt hebben.